1. "Тореадори з Васюківки" , автор Всеволод Нестайко; 2. "Кайдашева сім'я" , автор Іван Нечуй-Левицький; 3. "Лісова пісня" , автор Леся Українка; 4. "Тигролови" , автор Багряний Іван; 5. "Жовтий князь" , автор Василь Барка; 6. "Хіба ревуть воли, як ясла повні?" , автор Панас МИрний; 7. "Тіні забутих предків" , Михайло Коцюбинський; 8. "Я (Романтика)" , автор Микола Хвильовий; 9. "За двома зайцями" , автор Михайло Старицький; 10. "Енеїда" , автор Іван Котляревський;
11. "Мисливськi усмiшки та інші оповідання" , автор Остап Вишня; 12. "Україна в огні" , автор Олександр Довженко; 13. "Повія" , автор Панас Мирний; 14. "Маруся" , автор Григорій Квітка-Основ'яненко; 15. "Берестечко" , автор Ліна Костенко; 16. "Марія" , автор Улас Самчук; 17. "Украдене щастя" , автор Іван Франко; 18. "Цвіт яблуні" , автор Михайло Коцюбинський; 19. "Людина" , автор Ольга Кобилянська; 20. "Царівна" , автор Ольга Кобилянська;
21. "Роксолана" , автор Павло Загребельний; 22. "Любіть Україну" , автор Володимир Сосюра; 23. "Зів'яле листя" , автор Іван Франко; 24. "Собор" , автор Олесь Гончар; 25. "Маруся Чурай" , автор Ліна Костенко; 26. "Intermezzo" , автор Михайло Коцюбинський; 27. "Камінний хрест" , автор Василь Стефаник; 28. "Зачарована Десна" , автор Олександр Довженко; 29. "Мина Мазайло" , автор Микола Куліш; 30. "Микола Джеря" , автор Іван Нечуй-Левицький;
31. "Хазяїн" , автор Іван Карпенко-Карий; 32. "Сто тисяч" , автор Іван Карпенко-Карий; 33. "Перехресні стежки" , автор Іван Франко; 34. "Бояриня" , автор Леся Українка; 35. "Сватання на Гончарівці" , автор Григорій Квітка-Основ’яненко; 36. "Прапороносці" , автор Олесь Гончар; 37. "Кобзар" , автор Тарас Шевченко; 38. "Чорна Рада" , автор Пантелеймон Куліш; 39. "Місто" , автор Валер'ян Підмогильний; 40. "Тронка" , автор Олесь Гончар;
41. "Захар Беркут" , автор Іван Франко; 42. "Дорогою ціною" , автор Михайло Коцюбинський; 43. "Федько-халамидник" , автор Володимир Винниченко; 44. "Три зозулі з поклоном" , автор Григір Тютюнник; 45. "Москаль-чарівник" , автор Іван Котляревський; 46. "На камені" , автор Михайло Коцюбинський; 47. "В неділю рано зілля копала..." , автор Ольга Кобилянська; 48. "Мойсей" , автор Іван Франко; 49. "Третя рота" , автор Володимир Сосюра; 50. "Вибрані твори" Василь Стус;
51. "Чорнобильська Мадонна" , автор Іван Драч; 52. "Засвідчую життя" , автор Павличко Дмитро; 53. "Записки українського самашедшого" , автор Ліна Костенко; 54. "Євпраксія" , автор Павло Загребельний; 55. "П'єси: Народний Малахій, Маклена Граса, Патетична соната" , автор Микола Куліш; 56. "Не судилося" , автор Михайло Старицький; 57. "Оргія" , автор Леся Українка; 58. "Климко" , автор Григір Тютюнник; 59. "Назар Стодоля" , автор Тарас Шевченко; 60. "Мартин Боруля" , автор Іван Карпенко-Карий;
61. "Земля" , автор Ольга Кобилянська; 62. "Вершники" , автор Юрій Яновський; 62. "Поза межами болю" , автор Осип Турянський; 63. "Дім на горі" , автор Валерій Шевчук; 64. "Диво" , автор Павло Загребельний; 65. "Конотопська відьма" , автор Григорій Квітка-Основ’яненко; 66. "Інститутка" , автор Марко Вовчок; 67. "Облога Буші" , автор Михайло Старицький; 68. "Каторжна" , автор Борис Грінченко; 69. "Одержима" , автор Леся Українка; 70. "Новина" , автор Василь Стефаник;
71. "В житах" , автор Григорій Косинка; 72. "За мить щастя" , автор Олесь Гончар; 73. "Сад Гетсиманський" , автор Іван Багряний; 74. "Огненне коло" , автор Іван Багряний; 75. "Борислав сміється" , автор Іван Франко; 76. "Харитя" , автор Михайло Коцюбинський; 77. "Князь Єремія Вишневецький" , автор Іван Нечуй-Левицький; 78. "Сойчине Крило" , автор Іван Франко; 79. "Вибране" , автор Василь Симоненко; 80. "Сонячні кларнети" , автор Павло Тичина;
81. "Хмари" , автор Іван Нечуй-Левицький; 82. "Поезії" , автор Микола Вороний; 83. "Вибране" , автор Олександр Олесь; 84. "Замість сонетів і октав" , автор Павло Тичина; 85. "Вибрані твори" , автор Михайль Семенко; 86. "Камена" , автор Микола Зеров; 87. "Вибрані поезії" , автор Максим Рильский; 88. "Книга Лева" , автор Богдан-Ігор Антонич; 89. "Зелена Євангелія" , автор Богдан-Ігор Антонич; 90. "Палімпсест" , автор Василь Стус;
91. "Лист до калини" , автор Іван Драч; 92. "Тиша і грім" , автор Василь Симоненко; 93. "Вибране" , автор Ліна Костенко; 94. "Лель і Полель" , автор Іван Франко; 95. "Сонячна машина" , автор Володимир Винниченко; 96. "Сердешна Оксана" , автор Григорій Квітка-Основ'яненко; 97. "Лялечка" , автор Михайло Коцюбинський; 98. "Тарас Бульба" , автор Микола Гоголь; 99. "Вечори на хуторі близ Диканьки" , автор Микола Гоголь; 100. "Сорочинський ярмарок" , автор Микола Гоголь. Источник
Какие книги украинских авторов вам нравятся? Часто читаете на украинском языке?
_______________________________ Вот оно , СЧАСТЬЕ!
продовжую наздоганяти і відкривати для себе чудовий світ української літератури "Роксолана" , автор Павло Загребельний - дуже захопила мене ця книга. Роксолана - дивовижна жінка і дивовижна історична постать. Навіть не віриться, що маленьке дівчисько з Рогатина здатне досягти таких висот. Їй вдалося неймовірне - Хуррем стала єдиним коханням султана, мала величезний вплив не тільки в стінах гарему, а навіть за межами Топкапи, стала відомою усьому світу. Вдячна Загребельному саме за такий погляд на історичні події, за його захват Роксоланою, який читався між рядків, за чудову українську мову Вірш...за живе
Ніч неждано складалася в дивні вірші
Серпень. Падали зорі. До мене звертались степи неозорі: “Коли ми ішли, долаючи орди, Пошесті, зло,— тебе з нами не було!” Не вірю. Стріла вилітає з лука. Дорога — з порога. Людина — з печери. Я все пам'ятаю. Усі ваші муки. Усі ваші лаври. Усі ваші терни. Я все пам'ятаю. Хай час замітає сліди ваших мук і плоди ваших рук. Я з вас виростаю. Я все пам'ятаю. Я все із собою в дорогу беру. Я все пам'ятаю. Напругу хребта, коли, розігнувшись, високою стала І в душу мені пролилась висота безмежного неба. Я все пам'ятаю. Найперше безсилля своє перед небом, Найперше зусилля дивитися в себе. Я все пам'ятаю. Світанок сумління. Світанок любові в жорстоких очах. Коли виминав мені мозок, мов глину, безжалісний час. Я все пам'ятаю. Степів первозданність. Орлів клекотання. Задушне страждання — коли повернувся мій владар, Мій воїн, султан на щиті бойовому. І з ним мене, молоду, поховали живою. Боги не вступились. Мовчали сини. Я все пам'ятаю. Султанські гареми. Громи нестихаючі дум кобзаревих. Ревіння і стогін дніпровських порогів. Гаки між ребер. І чаші калин — Так щедро налитих козацькою кров'ю, Що вже ні краплини не можна долить. Я все пам'ятаю, Я з вами була. А доля не шовком торкалася тіла. На ціле життя — тільки рабський халат, шорсткий і смердючий. Бо я так схотіла! Не треба ні щастя, ні втіхи мені. Для них, для синів моїх — всі мої дні. Я все пам'ятаю. І те, як мовчала, мовчала, мовчала, кати аж сичали. Моя рідна земле, тебе не зреклося тоненьке дівчисько золотоволосе. Лиш мамі моїй не кажи, пожалій... Минають роки, я живу, я розкута. Та не заростають у серці моїм спливаючі кров'ю рани спокути. Серпень. Десь давно вже відцвіли черешні. Кажуть мені прийдешні: “Коли ми ітимем, долаючи наші шляхи в майбутнє,— Тебе із нами не буде...” Не вірю. Стріла долетить до цілі. Не можна їй впасти. Не можна звернути. Я з вами ітиму, я вірна і сильна. Я вам поможу у печалі і скруті. Що знала я, діти, про ваші шляхи? Та серце говорить (а серце правдиве), Що доля судилась вам, діти, предивна. І буде щасливим великий похід. Я з вами — крізь терни до зір золотих — Ітиму повік, бо не зможу не йти. Дійдемо — так серце мені промовляє. А серце все знає .
Багато глибоких думок, хочеться поділитись цїєю А що таке старість? Може, її й немає зовсім, а є тільки зношеність душі. В одних душі зношені вже замолоду, в інших – незаймані до високих літ”
_______________________________ А над ними розстелилося небо, ся полонина небесна, де випасаються зорі, як білі овечки...
Мне вот очень понравился "Тайный посол" Владимира Малыка, читается легко и с удовольствием. Прочла три книги из четырех (не могу найти последнюю).Советую!
Я в последнюю неделю решила проверить средний уровень своих знаний и пройти ЗНО за 2015 год. Результаты меня удивили - украинской классики я не только не помню, но и просто напросто - не знаю, поэтому отвечать на вопросы по укр.литературе могла лишь интуитивно после этого, решила обратить свое внимание на украинскую классику. Планирую перечитать:
произведения, по которым составлены тесты
7. Іван Котляревський. «Енеїда», «Наталка Полтавка»
8. Г. Квітка-Основ’яненко. «Маруся»
9. Тарас Шевченко. «До Основ’яненка», «Катерина», «Гайдамаки», «Кавказ», «Сон» («У всякого своя доля), «І мертвим, і живим, і ненарожденним…», «Заповіт», «Мені однаково»
10. Пантелеймон Куліш. «Чорна рада»
11. Марко Вовчок. «Максим Гримач
12. Іван Нечуй-Левицький. «Кайдашева сім’я»
13. Панас Мирний «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»
14. Іван Карпенко-Карий. “Мартин Боруля”
15. Іван Франко. «Гімн», «Чого являєшся мені у сні», «Мойсей»
16. Михайло Коцюбинський. «Тіні забутих предків», «Intermezzo»
Я до сих пор влюблена в "Молоко с кровью" Люко Дашвар. Книга рождает в читателе жадину - каждую следующую строчку нужно быстрее и быстрее, каждая деталь в книге - неслучайна, вплоть до потерянной бусинки на огороде. И каждый человек - не случаен. Самое интересное, что как не относишься к героям - с симпатией или без - за их судьбой хочется наблюдать дальше, непременно. И еще такой момент - я считаю, это высшее искусство автора- потом совершенно забываешь, на каком языке была написана книга. Остается просто приятное послевкусие.
_______________________________ Спасибо Богу за то, что я - ЖЕНЩИНА!
читаємо далі, надолужуємо, насолоджуємось Коцюбинський Михайло "Тіні забутих предків" - шедевр Запрошую в тему для обговорення viewtopic.php?f=374&t=152181
І щє один шедевр "Собор" Олеся Гончара Книга поза часом про життя металургійного містечка Було відчуття, що я читаю про Запоріжжя. Події описані в творі відбувались в 60-х роках, але наразі нічого не змінилось: ті самі проблеми забрудненості повітря, бездіяльності чиновників, "потьомкінські" замулювання очей, обіцянки-цацянки; протиставлення міста і села, минулого і майбутнього, протистояння людей із народу і висуванців, творців та руйначів; проблеми батьків і синів, і на цьому тлі чиста прекрасна любов. Чудова мова, блискуча іронія, народна мудрість і тема, яка близка кожному з нас.
«Дорожіть днем — ось що я вам скажу, молоді! Дорожіть миттю, секундою! Живіть так, щоб встигли зоставити слід після себе путящий. Живе не той, хто чадить. Живе — хто іскрить! Знайте, що всі ми станемо перед судом будучини, а перед тим судом ніякий володар, ніякий найбільший руйнач не переважить посліднього муляра… Зоставте ж слід…»
Із сучасних авторів справив враження Володимир Лис "Століття Якова" Читається легко, історія цікава, життя однієї людини, яка за своє століття стала свідком багатьох подій і зуміла не розтратити віру в людей і в любов
_______________________________ А над ними розстелилося небо, ся полонина небесна, де випасаються зорі, як білі овечки...
Я домучила Люко Дашвар Одно у меня слово характеризует книгу "Село не люди" - огидно Началось все с орального секса ребенка со взрослым мужчиной, который назвал это вот все "смаком кохання", продолжилось засовыванием горячего воска в гениталии и мальчиком, которого насиловали его неблагополучные друзья Вопрос один - зачем пихать такую чернуху туда, где без этого можно обойтись? Кроме того, меня возмутило отношение к сельским жителям как ко второму сорту, как будто там вообще цивилизации нет. В книге речь идет о 2000-х, а выглядит так, будто это максимум 70-е, сомневаюсь, что в селе все так, как описано
я ее всю перечитала (кроме Биті є), подряд и взахлеб, сразу после Клуба, оторваться не могла мне понравилось, несмотря на чернуху, сама удивлена, но читается легко, стиль приятный, истории зацепили хотя по содержанию напоминают сюжеты для мега программ "Стосується кожного" и "Один за всіх"
inn4ik писал(а):
как будто там вообще цивилизации нет
если это село на 30-50 хат где-нибудь в глуши, а там именно такое описывалось, то примерно так оно и есть
мне понравилось, несмотря на чернуху, сама удивлена, но читается легко, стиль приятный, истории зацепили
история сама по себе интересная, ну и речь украинская меня радует, но что-то не то есть в развитии событий в конце, даже сформулировать не могу некоторые моменты провальные и притянутые за уши а тяга к чернухе, к сожалению, есть у многих авторов, прям спекуляция какая-то на чувствах читателей читаешь, и думаешь, вот зачем? я отношусь к этому как к оголенному телу в фильмах - только при острой необходимости вот если без этого сюжет не завяжется и заменить ничем нельзя, а тут...
Kapriz писал(а):
если это село на 30-50 хат где-нибудь в глуши, а там именно такое описывалось, то примерно так оно и есть
вот не была в таких селах, думала, что в эру интернета разница не настолько велика
Кто знает, может она и пишет сценарии к этим программам
_______________________________ We say it's time to make a new beginning, we say we hold our future in our hands. If we could only give love a new meaning, if we could only try to understand...
Вопрос один - зачем пихать такую чернуху туда, где без этого можно обойтись?
Может как раз для того, чтобы показать обратную сторону таких сел? Там ведь действительно время от времени происходят страшные трагедии, в том числе из-за такого отношения к интимным вопросам...