Так, мені теж цікаво про компост з органіки вдома, бо з Сортуванням у мене поки що проблема. Є торбинка для продуктів, окремі бавовняні мішечки для Фруктів/ овочів, є бамбукова чашка для ту гоу кави, до речі Кав*ярні поступово приходять до знижок, коли береш Каву у свою чашку. Бо паперові стаканчики мають Всередині шар пластику. І приємно, що в магазинах вже більшість Покупців мають свої шопінг торбинки, а не беруть п/е пакети На касі.
_______________________________ Inside my heart is breaking, my make-up may be flaking, but my smile...still stays on.
по перше, чому саме компост? одного дня я дійшла у сортуванні до того, що до звичайних сірих баків я викидала тільки органіку. мені здавалося, що це непоганий результат, головне, що не пластик. але потім я відвідала сміттєвий полігон, сміттєспалювальний завод, побачила як вибирається цінна сировина зі звичайного сміття на сортувальній лінії одного з підприємств заготівельників, і зрозуміла одну просту річ - від органіки усюди суцільні проблеми, особливо, коли вона змішується з іншим сміттям. тоді я почала шукати шляхи, як правильно поводитися з органікою.
фактично розглядала два варіанти. перший це диспоузер. диспоузер це подрібнювач, він встановлюється у раковині, ви скидаєте туди органіку, він її подрібнює та вона змивається в каналізацію. зручно, легко? так. але я задумалась, що буде з нею далі. в Києві все потрапляє на Бортницьку станцію аерації, де відходи відфільтровуються та зберігаються у спеціальних відстійниках. цей фільтрат це фактично суміш фекалій, органіки та хімічних сполук від миючих речовин. чи можна його якось використовувати з користю? деякі думають, що воно йде на поля як добриво, звичайно ні. це такий же полігон для захоронення, тільки рідких відходів, і дуже велика шкода від нього для природи.
другий варіант - компост. способів компостування насправді дуже багато. коли говоримо про компостування у квартирі, то зазвичай найпоширенішими є два способи - компостування за допомогою бокаші або черв'яків. чому це найкращий спосіб поводження з відходами? тому що всі поживні речовини повертаються у землю, відновлюється родючесть грунту. і ніякої шкоди для довкілля.
черв'ячки роблять ідеальний компост. вони доводять органіку до стадії біогумусу, його можна висипати прямо під кущі та дерева у дворі, він такого ж кольору, як грунт. але звісно психологічно важко наважитись завести у себе вдома компостер з черв'яками, хоча насправді нічого складного немає. особисто знаю одну дівчину, яка вже успішно робить такий компост у квартирі.
другий спосіб - це компост за допомогою бокаші. бокаші це спеціальні мікроорганізми, які запускають процеси ферментації органіки, запобігають гниттю та утворенню поганих запахів. на виході ми не отримуємо біогумус, через місяць-два в нас буде добре ферментована органіка, яку потім треба закопати в землю. десь приблизно за пару місяців (ми розкопували та дивились) органіка після бокаші повністю перетворюється у родючий грунт. що взагалі дають бокаші? за рахунок того, що вони запобігають процесам гниття, за допомогою них можна спокійно збирати органіку місяць-два в умовах квартири і ніяких неприємних запахів. ну і подальші процеси компостування у грунті потім пришвидшуються в рази, через пару місяців це вже буде повноцінний грунт.
я роблю компост за допомогою бокаші. можна використовувати для цього спеціальні відра-компостери , але в мене для цього звичайні два відра, одне вставлене в інше. в одному відрі зроблені дірочки, щоб стікала рідина, яка утворюється у процесі компостування. відро щільно закрите кришкою, тому що процеси компостування краще відбуваються без доступу кисню. на фото можете побачити шматочок пакету Biobag, заклала його у компост для перевірки, чи справді компостується
Последний раз редактировалось Кактуся 20 июн 2019 10:56, всего редактировалось 2 раз(а).
Кактуся,вопросы 1. Сколько человек мусорит и как много готовите? 2. За сколько дней у вас заполняется это ведро? 3. Сколько по времени идет полная ферментация? 4. Косточки с вишни/абрикосы и т.д. тоже переваривает?
zuzunka, 1) сім'я 2+1. кількість органіки дуже залежить від сезону. наприклад, вчора купили кукрудзу, це одразу багато. в інші дні її менше 2) відро 10 літрів. і я зробила собі два комплекти, щоб було комфортніше. збирається орієнтовно за місяць. попередня органіка поступово усаджується, тож туди влазить більше, ніж здається спочатку. 3) ферментація триває 6-8 тижнів. але можна і раніше закопувати, принципової різниці немає. після закопування через два місяця (може й раніше) ніяких решток в місці закопування вже немає. тобто за 3-4 місяці від самого початку органіка стає родючим грунтом 4) можна кидати, але з ними таких швидких процесів не буде. думаю, все одно знадобиться 1-2 роки для розкладання
Кактуся, круто якщо є свій двір. Якщо мене хтось з відром і лопатою побачить у парку, то я скоріш за все опинюся у поліції а от у людей зі своїм садом є компостні ями
_______________________________ Біда України в тім, що нею керують ті, кому вона не потрібна (М. Грушевський)
Летучая_Мышь, якщо немає свого двору, теж круто) насправді можна закопувати будь-де. можна обрати менш людні місця. це не складніше, ніж відмовитися від пакетику у супермаркеті.
Кактуся, так ведома може б ми перейшли (тим пасе там на дачу можна як добриво возити). Але поки тут - не вийде. У нас тут поряд з домом з мосту на колію поїзда кидають пакети мусора люди свині! А лиси і білки розносять потім то усе.
Доречі у нас якось багатенько біо відходів. Ми якось не раціонально їжу використовуємо.
_______________________________ Біда України в тім, що нею керують ті, кому вона не потрібна (М. Грушевський)
У меня во время консервации по 2-3 ведра в день отходов. Отработанного жмыха после вина вообще не счесть. Косточки с винограда перепревают за 2 года. Абрикосы и вишня нет. Вот думаю их сушить и палить в печке.
-- Пользователь добавил некоторое время спустя --
С таким успехом можно просто даже без бактерий закапывать в парке да и все. Не вижу смысла в этих бактериях. Сделать где то ямку, пару недель сыпать, переодически притрушивая землей. Эффект тот же.
Вы не можете начинать темы Вы не можете отвечать на сообщения Вы не можете редактировать свои сообщения Вы не можете удалять свои сообщения Вы не можете добавлять вложения
Кто сейчас на конференции
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 1