Так, мені теж цікаво про компост з органіки вдома, бо з Сортуванням у мене поки що проблема. Є торбинка для продуктів, окремі бавовняні мішечки для Фруктів/ овочів, є бамбукова чашка для ту гоу кави, до речі Кав*ярні поступово приходять до знижок, коли береш Каву у свою чашку. Бо паперові стаканчики мають Всередині шар пластику. І приємно, що в магазинах вже більшість Покупців мають свої шопінг торбинки, а не беруть п/е пакети На касі.
_______________________________ Inside my heart is breaking, my make-up may be flaking, but my smile...still stays on.
по перше, чому саме компост? одного дня я дійшла у сортуванні до того, що до звичайних сірих баків я викидала тільки органіку. мені здавалося, що це непоганий результат, головне, що не пластик. але потім я відвідала сміттєвий полігон, сміттєспалювальний завод, побачила як вибирається цінна сировина зі звичайного сміття на сортувальній лінії одного з підприємств заготівельників, і зрозуміла одну просту річ - від органіки усюди суцільні проблеми, особливо, коли вона змішується з іншим сміттям. тоді я почала шукати шляхи, як правильно поводитися з органікою.
фактично розглядала два варіанти. перший це диспоузер. диспоузер це подрібнювач, він встановлюється у раковині, ви скидаєте туди органіку, він її подрібнює та вона змивається в каналізацію. зручно, легко? так. але я задумалась, що буде з нею далі. в Києві все потрапляє на Бортницьку станцію аерації, де відходи відфільтровуються та зберігаються у спеціальних відстійниках. цей фільтрат це фактично суміш фекалій, органіки та хімічних сполук від миючих речовин. чи можна його якось використовувати з користю? деякі думають, що воно йде на поля як добриво, звичайно ні. це такий же полігон для захоронення, тільки рідких відходів, і дуже велика шкода від нього для природи.
другий варіант - компост. способів компостування насправді дуже багато. коли говоримо про компостування у квартирі, то зазвичай найпоширенішими є два способи - компостування за допомогою бокаші або черв'яків. чому це найкращий спосіб поводження з відходами? тому що всі поживні речовини повертаються у землю, відновлюється родючесть грунту. і ніякої шкоди для довкілля.
черв'ячки роблять ідеальний компост. вони доводять органіку до стадії біогумусу, його можна висипати прямо під кущі та дерева у дворі, він такого ж кольору, як грунт. але звісно психологічно важко наважитись завести у себе вдома компостер з черв'яками, хоча насправді нічого складного немає. особисто знаю одну дівчину, яка вже успішно робить такий компост у квартирі.
другий спосіб - це компост за допомогою бокаші. бокаші це спеціальні мікроорганізми, які запускають процеси ферментації органіки, запобігають гниттю та утворенню поганих запахів. на виході ми не отримуємо біогумус, через місяць-два в нас буде добре ферментована органіка, яку потім треба закопати в землю. десь приблизно за пару місяців (ми розкопували та дивились) органіка після бокаші повністю перетворюється у родючий грунт. що взагалі дають бокаші? за рахунок того, що вони запобігають процесам гниття, за допомогою них можна спокійно збирати органіку місяць-два в умовах квартири і ніяких неприємних запахів. ну і подальші процеси компостування у грунті потім пришвидшуються в рази, через пару місяців це вже буде повноцінний грунт.
я роблю компост за допомогою бокаші. можна використовувати для цього спеціальні відра-компостери , але в мене для цього звичайні два відра, одне вставлене в інше. в одному відрі зроблені дірочки, щоб стікала рідина, яка утворюється у процесі компостування. відро щільно закрите кришкою, тому що процеси компостування краще відбуваються без доступу кисню. на фото можете побачити шматочок пакету Biobag, заклала його у компост для перевірки, чи справді компостується
Последний раз редактировалось Кактуся 20 июн 2019 10:56, всего редактировалось 2 раз(а).
Кактуся,вопросы 1. Сколько человек мусорит и как много готовите? 2. За сколько дней у вас заполняется это ведро? 3. Сколько по времени идет полная ферментация? 4. Косточки с вишни/абрикосы и т.д. тоже переваривает?
zuzunka, 1) сім'я 2+1. кількість органіки дуже залежить від сезону. наприклад, вчора купили кукрудзу, це одразу багато. в інші дні її менше 2) відро 10 літрів. і я зробила собі два комплекти, щоб було комфортніше. збирається орієнтовно за місяць. попередня органіка поступово усаджується, тож туди влазить більше, ніж здається спочатку. 3) ферментація триває 6-8 тижнів. але можна і раніше закопувати, принципової різниці немає. після закопування через два місяця (може й раніше) ніяких решток в місці закопування вже немає. тобто за 3-4 місяці від самого початку органіка стає родючим грунтом 4) можна кидати, але з ними таких швидких процесів не буде. думаю, все одно знадобиться 1-2 роки для розкладання
Кактуся, круто якщо є свій двір. Якщо мене хтось з відром і лопатою побачить у парку, то я скоріш за все опинюся у поліції а от у людей зі своїм садом є компостні ями
_______________________________ Біда України в тім, що нею керують ті, кому вона не потрібна (М. Грушевський)
Летучая_Мышь, якщо немає свого двору, теж круто) насправді можна закопувати будь-де. можна обрати менш людні місця. це не складніше, ніж відмовитися від пакетику у супермаркеті.
Кактуся, так ведома може б ми перейшли (тим пасе там на дачу можна як добриво возити). Але поки тут - не вийде. У нас тут поряд з домом з мосту на колію поїзда кидають пакети мусора люди свині! А лиси і білки розносять потім то усе.
Доречі у нас якось багатенько біо відходів. Ми якось не раціонально їжу використовуємо.
_______________________________ Біда України в тім, що нею керують ті, кому вона не потрібна (М. Грушевський)
У меня во время консервации по 2-3 ведра в день отходов. Отработанного жмыха после вина вообще не счесть. Косточки с винограда перепревают за 2 года. Абрикосы и вишня нет. Вот думаю их сушить и палить в печке.
-- Пользователь добавил некоторое время спустя --
С таким успехом можно просто даже без бактерий закапывать в парке да и все. Не вижу смысла в этих бактериях. Сделать где то ямку, пару недель сыпать, переодически притрушивая землей. Эффект тот же.