но их очень много, не знаю от куда они домой приходят
я заметила, что на автомате в маркете если, к примеру, сахар беру насыпать, то беру два, вместо одного. вот так может и приходят .. разделение мусора, хотя бы в доме в своем!! - моя мечта!! и хотя бы мусорные баки по городу!!!!!! это вообще, больная тема ... но вот, при разделении мусора - ну, допустим пищевой как то там что то и на огород и тп., что-то палится, что то сдается, но что делать с остальным мусором?? опять же одним гамузом на свалку? Машина ведь есть не у всех развозить по пунктам приёма... Вот очень досадно, что никак в этой богатой и глупой стране эта тема никак не сдвинется с места ..
_______________________________ Мова величезне значення має, так формується державність. А коли мовою нехтують, то потім приходять визволяти (с)
Galyna, без зміни ваших споживацьких звичок ніяке сортування вам не допоможе. переробляється далеко не все, а тільки обмежений перелік видів сировини. до того ж пластик зазвичай, якщо і переробляється, то тільки один раз, і в товари, які подальшому переробленню не підлягають. тож треба зменшувати споживання, не купувати зайвих речей, речей поганої якості, які швидко псуються, віддавати перевагу товарам без упакування, на вагу. якщо вже в упакуванні, то тільки в тарі, яку ви точно знаєте, що можете віддати на переробку. якщо ви все це будете робити, то є сенс і вам все вдасться. але зазвичай люди не хочуть змінювати свої звички, хочуть, щоб все налагодилося якось само, але без зміни світогляду та відношення до власного споживання нічого не буде
Кактуся, це важкий процес... бо у людини має багато змінитися в свідомості, в банальних знаннях про навколишній світ, в якому живе. Навіть більше того, потрібно усвідомити це як проблему! Але з огляду на середньостатистичного українця - по барабану їм ці проблеми, коли, вибачте, рахунки за комуналку зашкалюють. І якщо копнути глибше, не купувати речі поганої якості або купувати в багаторазової упаковці і т.п. - то тут питання знову таки упреться в гроші. тому що такі речі частіще і коштувати дорожче будуть... Оль, і було б приємніше, якби Ваше звернення стосувалося всіх, а не лише мене. Я буду вдячна подібній пораді той людині, яка знає про мене трохи більше, ніж пост на форумі.
_______________________________ Мова величезне значення має, так формується державність. А коли мовою нехтують, то потім приходять визволяти (с)
Galyna, ви написали про проблему, я вам особисто відповіла. що не так? є проблема, про яку ви говорите, але ви розглядаєте проблему не під тим кутом, я вам про це написала. сортування у проблемі сміття на планеті нічого не вирішує, переробка не врятує планету. це тимчасовий компромісний варіант. але сортування дозволяє проаналізувати свої відходи та зробити правильні висновки щодо них. не купувати зайве, купити одну річ належної якості один раз, ніж кожного року купувати нову, але яка швидко псується, купувати товари на вагу, а не в упаковці, це дешевше, а не дорожче. вже набридло слухати про зубожіння, високу комуналку, виправдовувати все цим. кількість сміття на людину зростає з кожним роком, калорійність сміття зростає (це значить, що доля пластику у смітті збільшується з кожним роком) - це значить, що не таке вже в нас бідне суспільство, як себе позиціонує. для того, щоб зменшити свої відходи не потрібні зайві гроші. навпаки, при розумному споживанні ви будете заощаджувати. все залежить тільки від вас, від вашої мотивації, більше нічого не треба.
Кактуся, да, я задаюсь вопросом о месте сбора городом разделенного мусора. Это мой личный (любопытный вопрос). В Ваших сообщениях не вижу ответа на него. Что сортировка мусора решит проблему в масштабах планеты- где Вы увидели моё ошибочное утверждение данной мысли?? ткните носом, исправлюсь/извинюсь. Чем обсуждать тут угол проблемы, удалюсь делать то, что в моих силах и что делаю уже лет ... 10 точно -
Цитата:
не купувати зайве, купити одну річ належної якості один раз, ніж кожного року купувати нову, але яка швидко псується, купувати товари на вагу, а не в упаковці,
и т.д. .. И по прежнему не понимаю - почему Ваши наставления-указания обращены ко мне лично.
Galyna, я повинна на нього відповісти? добре. у нас організований роздільний збір, нам він був потрібний, ми його самі зробили. збираємо прямо поруч з будинками 7 видів сировини. нічого від міста чи держави ми не чекали, взяли і зробили власними силами. в мене є тільки така відповідь і не приймайте на свій рахунок, це так просто.
Кактуся, і знову... в мене запитання куди це далі??
Кактуся писал(а):
збираємо прямо поруч з будинками 7 видів сировини
- ось воно у баках у дворі, хто його вивозить - місто? а далі куди? якщо у нашому місті, то була інфо раніше, що навіть коли сміття розділено, то гамузом на загальну свалку воно їде.... Ось у мене і запитання, зокрема про це...У масштабах міста
Galyna, знову місто. я ж написала, місто не має до цього ніякого відношення. вивозить компанія, у якої стоять кіоски по прийому вторсировини по місту. оті, що ще з радянських часів залишилися. ще й гроші нам платять за цю сировину, які ми потім витрачаємо на благоустрій.
якщо у нашому місті, то була інфо раніше, що навіть коли сміття розділено, то гамузом на загальну свалку воно їде.... Ось у мене і запитання, зокрема про це...У масштабах міста
вот да... толку от того, что мы собираем в разные баки, они все грузят в одну машину и на одну свалку выкидывают. В идеале нам нужна наша "Швеция", а иначе смысла нет.
Но Оля права, мы пришли к тому, чтобы меньше использовать вещей - меньше пакетов, вместо обычных батареек - аккумуляторы, не покупаем никакие напитки в пластиковых бутылках, да и в стеклянных тоже. Если бутылки появляются, то я их использую под отстаивание воды для цветов и служат они годами Бумагу и картон собираю отдельно в пакет, потом иду, как бабушка и сдаю не из-за денег, а потому что ее переработают и сделают потом туалетную бумагу,к примеру. ну и много-много всего еще есть, до него надо доходить понемногу.
не покупаем никакие напитки в пластиковых бутылках, да и в стеклянных тоже.
вы вообще не покупаете напитки?
_______________________________ «… Аромат проникает в самую глубину, прямо в сердце, и там выносит категорическое суждение о симпатии и презрении, об отвращении и влечении, о любви и ненависти». Кто владеет запахом, тот владеет сердцами людей…» (с)
Я почти не покупаю напитки. Алкоголь собственного производства, квас, компоты, соки тоже. Муж покупает пиво - но одну и ту же баклажку использует много раз. Купили многоразовые пластиковые стаканы - берем их на пикник. Газированную воду покупаем в сифонах " Криниця". Они многоразовые. А стеклянные бутылки я вообще собираю. Мне нужно мое вино куда то паковать. Мне реально не хватает бутылок. Столкнулась с проблемой - ехать на море, а вино набрать некуда. Стекло тащить не охота. Собирала пластиковые бутылки по всему офису.
" независимо от того, как ведут себя люди" Да неужели?!
_______________________________ Кто не поддерживает Роды свои и Веру свою в час годины тяжкой, тот отступник Рода своего, и не будет ему прощения во все дни без остатка. *** Жизнь – это зеркало, которое отражает для мыслителя то, что он, глядя в него, думает. Э. Холмс