Tu-sia,дивись, незадовільний стан санітарний вже виходить за межі приватної валсності (квартири) і переходить на місця загального користування - коридор до того ж, зазвичай по заваньаженому з інтернету типовому статуту ОСББ, є пункт, що власники несуть відповідальність за санітарний стан, тому саме ОСББ може видати припис привести стан спільного місця користування в нормальний вигляд та усунути чинники, які негативно впливають на санітарний стан але ЗАВЖДИ голова ОСББ вважає, що це не їхня проблема, бо не має бажання цим займатися, що не відповідає дійсності
Кисючка,а вони займаються розведенням для себе чи на продаж. бо якщо на продаж, то тут вже є варіанти їх трошки поганяти - або скарга до певної інстанції і податкової або вони все швиденько прибрали
_______________________________ Бо плач не дав свободи ще нікому, А хто борець, той здобуває світ.
bratulka, та видати можна що завгодно, і припис не важко, але ж зрозуміло, що господар захаращеного житла не буде нічого змінювати в своєму звичному укладі життя, який на його думку є нормальним. Які подальші дії? Санобробка місць загального користування не буде дієвою без ліквідації джерела зарази(((
Tu-sia,а далі єдиний вихід - суд, який зобовяже власника надати доступ та оплатити прибирання, але без етапу дій зі сторони ОСББ, суд може відмовити в позові
_______________________________ Бо плач не дав свободи ще нікому, А хто борець, той здобуває світ.
Tu-sia,я в правлінні ОСББ, я дуже добре знаю і обовязки і права як голови, так і членів правління ОСББ - це такий собі приклад самоврядування і самоорганізації громадян в кожного власника і члена ОСББ є не тільки права на квартиру, а і обовязки по відношенню до місць загального користування, а правління і голова ОСББ мають певні повноваження у відношенні членів ОСББ, в тому числі надсилати приписи на обовязковість виконання вимог статуту, який зазвичай передбачає обовязок утримання своєї квартири в такому стані, аби не страждали сусіди я з повагою ставлюся до людей, які зголосилися стати головою ОСББ, бо це ще той головняк, але вони мають усвідомлювати, що вони мають певні обовязки перед іншими співвласниками будинку і треба трошки забувати стару добру жеківську схему "я не я и лошадь не моя"
bratulka, я все це чудово розумію, просто відносно подібних ситуацій, нажаль, довга тяганина і купа витрачених нервів і часу гарантовано... Тут вихід тільки намагатися вплинути на родичів, які зазвичай з'являються рідко і непомітно, за допомогою правління й голови ОСББ
я не понимаю законов, которые не предусматривают очевидные вещи. вот квартира, вот дверь, из двери вылазят тараканы...вот вонь. зачем суд? только чтобы ее обязать убраться в квартире? если из ее квартиры булет идти дым-можно взломать дверь пожарникам и зайти его тушить. а если тараканы-то нельзя зайти и все вынести?
Маргаритабука,пожежа і таргани абсолютно різні речі так, щоб зайти до неї в квартиру аби прибрати потрібен дозвіл суду намагайтеся вплинути на родичів тим фактом, що суд в 99,99% подібних випадках стає на сторону сусідів, а отакі хламовщики ще і сплачують всі судові збори + зараз ще і відшкодування на витрати на адвокатські послуги можна повісити на відповідача
-- Пользователь добавил некоторое время спустя --
Tu-sia,ну не така і довга, судді в даних випадках все прекрасно розуміють і виносять рішення на користь сусідів
в Запоріжжі такі випадки не поодинокі, змусити цих людей лікуватися в суду можливості нема, як і призначати експертизу за позовом сусідів, але зобовязати надати доступ та стягнути відшкодування вони можуть, що і роблять
bratulka,я правильно зрозуміла, що в першу чергу я повинна ознайомитися з діючим статутом, потім попросити голову осбб зробити припис, якщо в статуті є такий пункт. а потім...через деякий час, якщо мене не зжеруть таракани, піти до суду? тільки як це зробити в умовах карантину та маленької дитини на руках? може визвати поліцію?
bratulka,а може Ви знаєте суми судових зборів в таких випадках? ну це щоб я могла оперувати перед родичами. взагалі, я коои подам до суду повинна ще й заплатити щось? ну Ви пишите про адвокатські послуги..
Маргаритабука,поліцію ви,звичайно, можете викликати, тільки зайти в ту квартиру вони не зможуть без санкції суду, але фіксуйте звернення + свідчення сусідів. більше того, якщо вона двері їм не захоче відкривати, то і зафіксувати вони зможуть лише з ваших слів, що бруд саме там і саме звідти йдуть таргани
потім звертаєтеся до ОСББ, аби вони в межах своїх повноважень вплинули на неї - приписом привести в нормальний стан квартиру, далі можете звернутися в СЕС - вони вам дадуть висновок, що санітарний стан незадовільний
а поітм, коли в вас будуть потрібні папери на руках, звертайтеся до суду
але я б почала саме з родичів і пояснила їм, що звернення до суду буде ЇМ коштувати певних грошей і що їм буде дешевше приїжджати періодично та наводити лад в тій квартирі
як це все робити з дитиною і в умовах карантину - питання точно не до мене якщо родичі непробивні, то я вам рекомендую звернутися до адвоката, і якщо ви з ним підпишете офіційній договір, отримаєте квитанцію, то витрати на адвоката теж можете перекласти на цю жіночку, суд задовольнить це ваше клопотання в цьому випадку краще це робити спільно з ОСББ чи сусідами,які теж потерпають від неї - чим більше потенційних постраждалих, тим "краще" для позову
Маргаритабука,це буде залежати від того який саме позов буде - майновий з відшкодуванням (там відсоток від суми позову) чи немайновий - просто вимога привести в відповідний стан помешкання. плюс, може ви категорія, яка може скористатися моживістю відтермінування сплати судового збору адвокатські послуги на подібне - позов, представлення інтересів в суді від 2000 грн (приблизно)
моральну шкоду більше 2500 в таких випадках не призначають, але вас мала дитина, можете попросити в лікаря довідку чи свідчення про шкідливий вплив хімікатів на маленьку дитину - суд це теж врахує
Кисючка,а наскільки близько до вашого спільного паркану оте неподобство? там же ще є норми де що можна розміщувати на своєму участку і наскільки близько до сусідів ну і вам тільки звати в гості в момент найгіршого стану сес та складати протокол а потім з тим протоколом в суд
bratulka,після рішення суду, на кого лягає відповідальність відшкодувати компенсацію, на бабцю чи ії синів?
Код:
щоб зайти до неї в квартиру аби прибрати потрібен дозвіл суду
та кому надається дозвіл на вхід та прибирання квартири? якщо мені надається дозвіл, то я можу звернутися до відповідних організацій, в мене буде чек. а далі хто контролює відшкодування всіх цих затрат?
Цитата:
далі можете звернутися в СЕС - вони вам дадуть висновок, що санітарний стан незадовільний
я так розумію висновок дадуть тільки тоді коли бабця надасть доступ до квартири? зачинине коло якесь