Після трагедії в Кемерові в Києві теж взялися перевіряти торгово-розважальні комплекси на пожежну безпеку. Столична влада проведе відповідну перевірку спільно з Державною службою України з надзвичайних ситуацій.
Але що робити, коли пожежа виникла? Чи знаєте ви, як діяти у таких випадках? ВВС News Україна спитала про це в експерта з пожежно-технологічної безпеки Сергія Святошенка.
Пан Сергій пояснює, що сама будівля має бути спроектована з дотриманням всіх норм пожежної безпеки. Обов'язково має справно працювати система пожежного захисту, а персонал ТРЦ має дотримуватися всіх правил безпеки.
"Мають працювати пожежна сигналізація, система сповіщення та автоматичні системи пожежогасіння", - каже пан Святошенко.
За його словами, протипожежні виходи та шляхи евакуації мають бути вільними та відкритими.
"Ви бачите, що в ТРЦ в Росії виникла складна ситуація, оскільки люди не могли вийти з приміщень, виходи були закриті", - каже він. А оскільки, за словами пана Святошенка, при оздобленні приміщень використовують дуже легкозаймисті та димовиділяючі оздоблювальні матеріали, то пожежа дуже швидко розповсюдилася.
Відвідувачам експерт радить в ТРЦ звертати увагу на план евакуації. Потрібно визначити, де ви знаходитесь та розуміти, де найближчий шлях до виходу з будівлі.
Коли виникла пожежа, експерт радить дотримуватися такого алгоритму дій:
У жодному разі не панікувати. Подзвонити в службу 101 та повідомити про пожежу. Прикрити при можливості рот і ніс мокрою тканиною, аби захистити себе від вдихання газу чи диму. Триматися стіни і намагатися бути ближче до підлоги. Оскільки дим піднімається вгору, безпечніше рухатися навіть навприсядки. Якщо на шляху евакуації є двері, треба обережніше їх торкатися, оскільки вони можуть бути гарячі. Якщо поряд комусь погано, допомогти. Чітко виконувати інструкції системи сповіщення людей про пожежу. За його словами, у цій ситуації головне - витримати проміжок часу між виникненням пожежі та прибуттям пожежників.
_______________________________ Я верю в маникюр и в кричащую одежду, в то, что на отдыхе тоже необходимо делать причёску и наносить губную помаду. Я верю в розовый цвет, а также в то, что счастливые девушки — самые красивые. Я верю в то, что лучшее средство для сжигания калорий — это смех. Я верю в то, что завтра будет новый день, и… Я ВЕРЮ В ЧУДЕСА!!! *********************************** Люди! Гарного вам дня, хоч я навіть не знаю, що сьогодні — вівторок, чи субота та пофіг, вбивайте хамство посмішкою. (Андрій Скрябін)
у мужа на работе каждый месяц или 1.5 проверяют систему пожарную. чтоб работало. евреи беспокоятся о себе и пожарная лестница всегда открыта
У меня на предыдущей работе, где евреев нет, тоже все есть и работает, 3х этажный новый офис, на каждом этаже помимо огнетушителей есть пожарный гидрант и пожарный шкаф, пожарная сигнализация работает, датчики во всех кабинетах и коридорах, в коридорах есть таблички, которые если что светятся, чтобы можно было сориентироваться где выход.
_______________________________ Фея от ведьмы отличается только настроением)))
nessy, там реально на видело за 10 секунд все черным черно стало я даже и представить не могла, что огонь может ТАК быстро распространяться... такое чувство, что горит вата.
_______________________________ Я верю в маникюр и в кричащую одежду, в то, что на отдыхе тоже необходимо делать причёску и наносить губную помаду. Я верю в розовый цвет, а также в то, что счастливые девушки — самые красивые. Я верю в то, что лучшее средство для сжигания калорий — это смех. Я верю в то, что завтра будет новый день, и… Я ВЕРЮ В ЧУДЕСА!!! *********************************** Люди! Гарного вам дня, хоч я навіть не знаю, що сьогодні — вівторок, чи субота та пофіг, вбивайте хамство посмішкою. (Андрій Скрябін)
nessy, там реально на видело за 10 секунд все черным черно стало я даже и представить не могла, что огонь может ТАК быстро распространяться... такое чувство, что горит вата.
так а чего ж тут удивительного, загорелось возле батутной зоны, там где бассейн с поролоновыми кубиками. а про негорючий поролон граждане видимо не слышали или, что скорее всего, пожадничали, так как удовольствие это сильно не дешевое. а уж поролон горит и чадит и при этом просто страшно как, что и можно наблюдать на видео. плюс вся остальная отделка из непонятно какого пластика
_______________________________ Невозможно быть хорошим для всех и каждого… Если одних согреет тепло вашего сердца, то другие будут рады погреться у костра, на котором вас будут жечь.
Зажигалка, это же дым. Дым распространяется очень быстро. учитывая, что в таких центрах почти нет окон - дым идет в центр через двери. Собственно и умирают люди от отравления, а не огня
_______________________________ Біда України в тім, що нею керують ті, кому вона не потрібна (М. Грушевський)
Летучая_Мышь, а вентиляция? думала в больших помещениях , центрах должна быть хорошая вентиляция
Gali4ka, только хотела написать про лагерь как быстро забывают... а ведь совсем недавно было, и скорбили.. и уже и не помнят.
-- Пользователь добавил некоторое время спустя --
и тогда поднимали кипиш на счет лагерей и много лагерей проверили? все охали ахали как отпускать детей в лагерь что лагеря все как были, так и будут. что ТЦ. через пару месяцев все утихнет и никому уже не нужны будут никакие аварийные выходы в ТЦ
Анютанн, Ань, а какая разница, когда погибают дети?