то что вы перечисляет это не русизмы, это простая безграмотность
В переліку дійсно багато звичайної кальки, але вона теж відноситься до запозичень. У русизмів є широкий поділ, на фонетичні, лексичні, морфологічні, граматичні. Особливості їх утворення різні і способів багато. Щодо кальки з російської, то це дослівні переклади російського слова, там де є відповідник український. Cattleia, калька входить і розглядається в одному розділі з русизмами і запозиченнями, бо виникає через вплив однієї мови на іншу.
_______________________________ «Нації вмирають не від інфаркту — спочатку їм відбирає мову» Ліна Костенко
еще я не согласна с засильем выражений чисто западного диалекта: заимствования из венгерского, польского. это тоже не укр язык
А такие слова как "шапка", "лелека", "кавун", "майдан", вас не смущают?
_______________________________ We say it's time to make a new beginning, we say we hold our future in our hands. If we could only give love a new meaning, if we could only try to understand...
Що за снобство на тему , або ідеально, або ніяк? (Це я взагалі, а не вам )
А я отвечу как я это вижу. Например в англии до сих пор манера говорить выдает происхождение: либо ты получил хорошее образование, либо ты - кокни. А ни притула, ни тем более карпа для меня авторитетами не являются. Я выше перечислила , кого мне слушать приятно. Думаю они одинаково красиво говорят и на русс и на укр. И мысль моя была о том, что как раз телевидение, как сми, должно вещать на прпвильном литературном укр языке. А диалектов и на улице или в нете набраться можно.
Последний раз редактировалось Vlasta 20 июл 2017 18:36, всего редактировалось 1 раз.
Дык, язык Шевченка тоже ооочень не чистый. В любом случае будут местные диалекты и это не только от запозичення. Вспомните картинку прт велосипед. Т. Е. Как его называют в разных областях
Мы со знакомой из Ивано-Франковска часто сравниваем варианты слов или выражений. Интересно
-- 16 июн 2017, 15:38 --
Vlasta, я вас умоляю, англичане с севера не понимают тех, что с юга из-за акцента м диалекта. Тоже есть слова или фразы, которые по разному произносятся. Даже когда у обоих хорошее образование. т.е. по смыслу, конечно поймут, но различия есть
_______________________________ Біда України в тім, що нею керують ті, кому вона не потрібна (М. Грушевський)
Кира, у меня есть подозрение, что мы говорим об одном и том же, но я не уверена. Заимствования - это то, что уже вошло в речь и признано нормой (например, компьютер). Суржик - это разговорный не нормативный вариант. Калька-это те же заимствования. А то, что ты перечислила, "я рахую" и т.п. - это суржик.
Літературна мова - то літературна, а жива може й повинна мати діалектизми, неологізми, десь жаргонізми - вона ж бо жива, й нічого кримінального в тому немає. Мій улюблений викладач так смачно умів вживати досить неправильні форми слів, а при цьому був не останньою людиною на філфаку)))
И мысль моя была о том, что как раз телевидение, как сми, должно вещать на прпвильном литературном укр языке.
В цьому я згодна
А щодо авторитетів, то я про те, що всі літературною не мають розмовляти. Відхилення можливі і це круто! Чомусь російськомовні люди часто роблять зауваження тим, кто спілкується україинською. Взагалі, по свому досвіду, щоб навчитися писати/розмовляти правильно, треба почати хоч як і не боятись робити помилки, поки навчишся робити це краще й краще.
_______________________________ По вопросам рекламы на ЗЖФ обращаться к Admin
Vlasta, якось дивно, до речі, розмірковувати про чистоту мови й при цьому писати всі прізвища з малої літери ((( як на мене, краще вже нехай яскравий суржик місцями, аніж така показна неповага чи безграмотність
Vlasta, я завжди думала, що в такому безапеляційному та повчальному тоні про чистоту мови може говорити тільки людина, яка сама розмовляє та пише ідеально. але я бачу ваші пости, і вони не є взірцем грамотності, і справа тут далеко не тільки в великих літерах.
Одно дело писать на форуме, др дело офиц письма. Уж поверьте навыками деловой корреспонденции я владею в достаточной мере. И грамотность у меня страдает редко. Раз уж речь обо мне
Последний раз редактировалось Vlasta 20 июл 2017 18:37, всего редактировалось 1 раз.
Vlasta, мені все однаково, які у вас навички у діловодстві, але ваші коментарі з приводу чистоти мови ви робите саме тут, на форумі. і я ніколи стороннім людям не роблю зауваження з приводу того, як вони пишуть чи говорять, але, якщо ви самі не помічаєте та повчаєте тут інших, можу порадити звернути увагу на пунктуацію. таки око ріже.
Это называется я вам про петра а вы мне про ивана. Пунктуацию отношу к тому же тезису: одно дело писать на форуме. Я и смс так же пишу. )))) А еще если б вы увидели некоторые сообщения типа Свифт, наверное вообще б упали в обморок от их пунктуации. Если вам не понятен посыл моих постов, то лучше уточнить, а не указывать на несуществующие погрешности
Последний раз редактировалось Vlasta 20 июл 2017 18:37, всего редактировалось 1 раз.
Vlasta, ні, це ви не розумієте. якщо ви самі не вважаєте за потрібне писати та говорити усюди, без винятків, правильно, дозволяєте собі такі зручні поблажки у вигляді маленьких букв в іменах, відсутності пунктуації і так далі, то ви не маєте морального права вказувати іншим, що вони щось недостатньо правильно говорять. в них, як і у вас, є власне право, де, як і наскільки грамотно їм писати чи говорити, що собі дозволяти, а що ні.