Кира, у меня есть подозрение, что мы говорим об одном и том же, но я не уверена.
Це калька. Іншими словами суржик, так. Найпоширенішим явищем, що призводить до мовного суржику є калька. Калька, суржик, ярижка... Українська мова багато чим засмічена Але тут не треба відносити діалекти до суржику, бо в різних регіонах своя говірка. Діалекти мову збагачують, а суржик - це взаємообкрадання і взаємозабруднення мов.
Проблема людини, яка хоче розмовляти українською мовою, — це часто проблема самоконтролю і страх сказати неправильно. Я читала, що мовознавці вважають, що в пересічного в українця сформувався психокомплекс, страх перед мовленням, коли він краще промовчить, ніж наражатиметься на зауваження.
_______________________________ «Нації вмирають не від інфаркту — спочатку їм відбирає мову» Ліна Костенко
Это разные вещи. Калька=заимствование=норма речи (пример-комп'ютер, сервер, монітор). Суржик=не норма речи=ошибка (пример-я рахую). Но для этой темы это не так важно
Про толерантність.. про терпимість.... Сьогоднішній вранішній дзвінок зіпсував ці поняття та мій ранковий настрій(( Я пишу цей пост не як тільки мою позицію та несприйняття подібних ситуацій, а впевнена також як позицію багатьох моїх колег, друзів та співгромадян, думка яких цікава в ЗМІ. Отже, зранку мені зателефонували з каналу ICTV (каналу, з яким мене довго і плідно пов'язував певний період доброї співпраці та емоційно склалися теплі спогади і про команду, і про проект, і про канал загалом) і звернулись до мене з проханням дати коментар до програми, присвяченої, тут увага - Дню Незалежності України! При цьому звернулись грамотною російською мовою(( Коли за третьою моєю підкреслено україномовною відповіддю, я розуміючи, що ніхто не збирається перейти на державну, попросила це зробити і звертатись до мене українською, то я почула у свій бік зверхній докір в нетолерантності..Мало того, на отриману інформацію від мене про майбутнє моє перебування за межами країни, у мене саркастично поцікавились рівнем моєї англійської. І це, нагадую, телефонували МЕНІ, телефонували з метою отримати від МЕНЕ певну інформацію. А головне з приводу Дня Незалежності України!!! Вам не здається, що якось абсурдно і цинічно, враховуючи війну, звертатись російською з приводу Дня Незалежності України та звинувачувати в нетолерантності людину, яка говорить державною мовою. Про неповагу та етичну складову до мене я промовчу..
_______________________________ По вопросам рекламы на ЗЖФ обращаться к Admin
Вообще обидно, что именно ICTV Это же был первый полностью украиноязычный канал из коммерческих. Именно он привил мне в детстве любовь к фильмам и сериалам в украинской озвучке
_______________________________ Ничего... Выживем! В крайнем случае, из ума!
Мені здалось, що акцент саме на тому яке свято, не пов'язаний з календарною датою, а зі змістом свята і його важливійстю для України. ХЗ, та все рівно журналістка повела жахливо
_______________________________ «Нації вмирають не від інфаркту — спочатку їм відбирає мову» Ліна Костенко
Ну как бы для меня ситуация двоякая. Если человек в беседе со мной попросит перейти на украинский, а потом еще и губы будет дуть, я, как минимум, приму его за идиота. Уж простите. У нас языку придают слишком много значения, забывая, что это только инструмент для коммуникации. Такое впечатление, что нет другого способа продемонстрировать свою любовь к Родине, вот они и горазды.
-- Ср июн 28, 2017 11:28 am --
Как говорится, що занадто, то нездраво.
_______________________________ Очарованных девушек в Мире много, Доживая до женщин, они сдаются...