Kulya, конкуренція мов? Правда? При тому, що під боком країна,де населення в кілька разів більше і продукт спрямований на нас в тому числі? Про чесну конкуренцію після сотень років пригнічення говорити не дивно? Після всих емських указів і валуєвських циркулярів? Після насильної русифікації і депортацій? Після розстрілів україньскої інтелігенції, яка творила національний продукт рідною мовою? Чи все перераховане - це теж методи конкуренції?
_______________________________ «Нації вмирають не від інфаркту — спочатку їм відбирає мову» Ліна Костенко
Кира, это все когда было? В современности что мешает развивать, укреплять мову без запрета русского (не разговаривать, нормально функционировать, как родной для большой части населения страны)?
-- 20 май 2019 11:54 --
Русский мешает издавать книги, кино снимать и пр.?
_______________________________ В последнее время вокруг стало столько вечно раздражённых людей, что даже как-то неловко при них радоваться жизни..))
Nesta, ну, т. е. если человек рождается в русскоязычной семье, учится разговаривать на русском, всю жизнь с ним живет, то родной - украинский? Внезапно, да.
_______________________________ В последнее время вокруг стало столько вечно раздражённых людей, что даже как-то неловко при них радоваться жизни..))
Є така штука, я причинно-наслідковий зв'язок. І якби не було того, що кілька століть мову притісняли, то не мали б зараз півкраїни російськомовних. Як варіант) Не треба говорити, що в нинішніх умовах все легко і просто. Книги видають, фільми знімають і перекладають. Але кожного разу ота частина населення кричить про утиски. І про цей закон також Не будуть діти (в переважній більшості) своєю мовою вважати українську, якщо вдома говорять лише російською. Близькою так,але не рідною. Саме тому в мене вдома тільки рідна мова. І книжки, і фільми. ІМХО
_______________________________ «Нації вмирають не від інфаркту — спочатку їм відбирає мову» Ліна Костенко
Nesta, ну, т. е. если человек рождается в русскоязычной семье, учится разговаривать на русском, всю жизнь с ним живет, то родной - украинский? Внезапно, да.
У меня да украинский родной, русский считаю вторым. Хотя по факту он был первым. И когда за границей спрашивают, то всегда говорю, что украинский родной. Для меня странно, когда иначе
_______________________________ Біда України в тім, що нею керують ті, кому вона не потрібна (М. Грушевський)
Kulya, в мене родич народився у Дніпродзержинську, зараз йому 60 років, так ось тоді там усі розмовляли українською, а потім в обов'язковому порядку всіх перевели на російську мову викладання, всі предмети повністю, нікого з учителів не питали зручно чи ні. Через 2-3 роки всі уже розмовляли російською Так яка рідна мова у тих людей?
_______________________________ Счастья много не бывает)))
Kulya, в мене родич народився у Дніпродзержинську, зараз йому 60 років, так ось тоді там усі розмовляли українською, а потім в обов'язковому порядку всіх перевели на російську мову викладання, всі предмети повністю, нікого з учителів не питали зручно чи ні. Через 2-3 роки всі уже розмовляли російською Так яка рідна мова у тих людей?
Так те же грабли, разве нет?
-- 20 май 2019 12:19 --
Летучая_Мышь писал(а):
Kulya писал(а):
У меня да украинский родной, русский считаю вторым. Хотя по факту он был первым. И когда за границей спрашивают, то всегда говорю, что украинский родной. Для меня странно, когда иначе
что тогда родной язык по-вашему?
-- 20 май 2019 12:22 --
Мы просто меняем русский мир на английский. Только это не про развитие и укрепление мовы.
Я безмежно рада прийняттю цього закону, і мені, чесно, байдуже, шо там говорять, що це спекуляція і все таке інше. Мені головне одне, що він - є! А з'явився на 5 років раніше, взагалі було б чудово. Недавно було на ФБ - "якщо всьо равно яка мова, то хай буде українська". Хоча насправді закон де юре закріпив, що вже почало відбуватися де факто. Якось я сиділа в дитячому клубі, і в силу обмеженого простору стала свідком розмови двух панянок, суть якої складалася в обуренні, що книжка на медичну тему "для всіх" українською мовою була дешевше, ніж російськомовне видання, і "это же они так добиваются, что бы этот украинский знали!". Вона живе в Україні, в неї паспорт громадянина України, а тут такі нехороші люди "рублём" змушують її розуміти цей український. Так що, хай буде українська
Ні, граблі зовсім інші, якщо не зупиняти експансію російської, то дуже швидко ми можемо втратити нашу мову. З англійською трохи інакше, дуже багато надбань і наукових робіт, це міжнародна наукова мова й ніхто не вимагає прийняти її другою державною.
_______________________________ Счастья много не бывает)))
И да - на украинском говорить же не запрещали? Так кто что ущемлял? (по вашей же логике)