Kulya, не забороняли дітям, заборонили дорослим викладачам. Зараз це необхідно для держави Україна - на роботі, будь ласка, державною, вдома хоч на суахілі.
_______________________________ Счастья много не бывает)))
Kulya, в мене родич народився у Дніпродзержинську, зараз йому 60 років, так ось тоді там усі розмовляли українською, а потім в обов'язковому порядку всіх перевели на російську мову викладання, всі предмети повністю, нікого з учителів не питали зручно чи ні. Через 2-3 роки всі уже розмовляли російською Так яка рідна мова у тих людей?
И да - на украинском говорить же не запрещали? Так кто что ущемлял? (по вашей же логике)
Кто запрещает говорить на русском? Только с фактами, пожалуйста
А родной тот, который вы таковым считаете. Я считаю украинский. У меня с ним проблем нет. Легко перехожу с одного на другой. Моя бабушка всю взрослую жизнь говорила на суржике. Приехав в город их стыдили за украинский. Не запрещали, но чувство ущербности привили замечательно.
_______________________________ Біда України в тім, що нею керують ті, кому вона не потрібна (М. Грушевський)
Кто запрещает говорить на русском? Только с фактами, пожалуйста
Этот вопрос уже звучал. Ответа не будет.
_______________________________ Кто не поддерживает Роды свои и Веру свою в час годины тяжкой, тот отступник Рода своего, и не будет ему прощения во все дни без остатка. *** Жизнь – это зеркало, которое отражает для мыслителя то, что он, глядя в него, думает. Э. Холмс
Летучая_Мышь, не перекручивайте. Если на русском не запрещают разговаривать в быту - никакого ущемления нет. Если на украинском не запрещают разговаривать в быту - никакого ущемления нет. Иначе получаются двойные стандарты
Подставим сюда другой язык *Kulya, в мене родич народився у Дніпродзержинську, зараз йому 60 років, так ось тоді там усі розмовляли російською, а потім в обов'язковому порядку всіх перевели на українську мову викладання, всі предмети повністю, нікого з учителів не питали зручно чи ні. Через 2-3 роки всі уже розмовляли українською Так яка рідна мова у тих людей?*
Дальше по вашей же аналогии - так разговаривать же не запрещали, это для государства и тд тп
-- 20 май 2019 13:03 --
blago7b, а я где-то сказала, что на русском запрещают разговаривать? На что отвечать?
-- 20 май 2019 13:06 --
Mama Lena)) писал(а):
Kulya, в мене родич народився у Дніпродзержинську, зараз йому 60 років, так ось тоді там усі розмовляли українською, а потім в обов'язковому порядку всіх перевели на російську мову викладання, всі предмети повністю, нікого з учителів не питали зручно чи ні. Через 2-3 роки всі уже розмовляли російською Так яка рідна мова у тих людей?
Это ужас-ужас. А если поменять языки местами - смешно и никакого ущемления нет.
_______________________________ В последнее время вокруг стало столько вечно раздражённых людей, что даже как-то неловко при них радоваться жизни..))
Це треба в них питати. Я свою рідну знаю, я нею думаю 35 років свого життя, я нею розмовляю вдома з дитиною, читаю книги (переважно) і дивлюсь фільми. Мене не треба переконувати якою мовою має бути мова в державі Україна.
Kulya писал(а):
на украинском говорить же не запрещали?
А російською вам особисто заборонили?
-- 20 май 2019 13:37 --
Kulya писал(а):
смешно и никакого ущемления нет
Якщо поміняти мови з нерідної на РІДНУ, то нормальний державницький процес Ви ж таку хочете відповідь отримати. Так я вам напишу — є держава, є нація і є її мова. Цілком нормально, що для збереження нації мова є одним з головних факторів. І за її функціонуванням потрібно слідкувати. Коли йдеться про заміну мови викладання на мову сусідньої держави, то насадження мови. Росіяни не такі дурні, раз триста років витравлювали нашу мову і боялись самоідентифікації української нації, насаджували комплекси меншовартості й називали зверхньо молодшими братами. Комплексний підхід, так би мовити
_______________________________ «Нації вмирають не від інфаркту — спочатку їм відбирає мову» Ліна Костенко
Я двумя руками за украинский язык, я тоже считаю что все и везде должно быть на украинском *медицина, госорганы, обучение). НО лично я из тех многонациональных семей где два родных языка. Мой дед по отцу махровый украинец из Полтавы, а бабушка по отцу россиянка из Вологодской области. Такая же ситуция и у мамы. Бабушка из Запорожья, дед из Белгорода. У меня два родных, я могу думать/писать/говорить на двух. И как быть???? А есть семьи где и три и четыре РОДНЫХ языка. Лично я бы хотела чтобы мой ребенок изучал русский язык. Бо скільки мов ти знаешь, стільки раз ти людина.
Кира, повторю - я где сказала, что запрещают разговаривать на русском? Если вы утверждаете, что раз сейчас не запрещают разговаривать на русском, то никакого ущемления нет. Почему тогда, когда при Союзе не запрещали разговаривать на украинском, но делали то же самое - вводили русский, это ужас-ужас и ущемление? На украинском же разговаривать не запрещали, школы даже украинские были. Или вам рассказать, как, например, в нашей Областной библиотеке перепугано книги на русском отправляли в архив? И это современная Украина, демократия.
Раньше смеялись над украиноязычными? Почитайте форум - чем это лучше? Полно обратных цитат и смешков.
Зеркало, абсолютное зеркало того, от чего хотим уйти. Или какие-то странные комплексы - меня ущемляли и я буду. Только не тех, кто ущемлял, а вообще левых людей.
-- 20 май 2019 14:28 --
*Якщо поміняти мови з нерідної на РІДНУ, то нормальний державницький процес*
Нет, это подмена понятий. Потому что украинский не является родным для очень многих украинцев. И можно везде трубить обратное, на учебниках для русскоязычных с первых слов детей писать *Рідна мова*, даже кто-то в это поверит (как видим), но самого факта родного русского языка это не изменит.
_______________________________ В последнее время вокруг стало столько вечно раздражённых людей, что даже как-то неловко при них радоваться жизни..))
Наши деятели ничем не отличаются от советских, потому что они от туда.... они там жили/воровали/рулили и сейчас продолжают это делать. То все на русском кто украинец - фу.... теперь наоборот, кто на русском тот . А мы вот на украинском - мы классные....
Как-то живем без гарантий их защиты от государства. И не чувствуем себя ущемленными
_______________________________ We say it's time to make a new beginning, we say we hold our future in our hands. If we could only give love a new meaning, if we could only try to understand...
Кира,в наслідок не тільки репресій, а й міграційних процесів. У нас именно в Запорожье были большие стройки, можно было заработать... вот люди и приехали, примерно как сейчас в Польшу едут, за хорошей жизнью. Русские тоже от сталинских репрессий пострадали. Мою бабушку раскуркулили, в Вологодской области и отправили в Мурманск.
в наслідок не тільки репресій, а й міграційних процесів.
Міграційних не тільки природних, а і штучних, коли народи переселяли. Я не сперечаюсь, що у нас всі етнічні українці. Чомусь у цивілізованому світі громади національні живуть і плекають свою культуру, приймаючі і мову та культуру тієї країни, де живуть. Хоча теж є різні ситуації, але мені імпонує, наприклад, наша канадська діаспора. Можна жити в країні і народитися в ній, любити і поважати свою країну, але і шанувати землю предків. У виходців з Росії дуже часто звучить категорична позиція "Я не буду, моя мова російська і т.д." А потім ображаються на репліки про валізу і вокзал. У нас тут всі чистокровні? Я не повірю. В моєму корінні є різні національності, кажуть, що і цигани є. Але виховували мене українкою. На моє щастя, рідня в Росії була з боку чоловіка. Мої теж є, але з Росії не приїхали, а там опинились і осіли після війни. От чому вони себе росіянами вважають? І діти їхні?
_______________________________ «Нації вмирають не від інфаркту — спочатку їм відбирає мову» Ліна Костенко
Нет, это подмена понятий. Потому что украинский не является родным для очень многих украинцев.
Так, може це тому, що вони не є українцями насправді, а просто населення з незаслуженим громадянством? Може це офтоп, вибачаюсь, але чогось тих, хто розмовляє російською мовою, але розуміють, громадянином якої країни він є, і ця країна їм не байдужа, прийняття цього закону не зачіпає їх почуттів, і вони не волають на кожному куту, що "их лишають родного языка". Читаймо закон, він написаний дуже зрозуміло. В побуті спілкуйтеся між собою, як ваша душенька підкаже, а в державній й комунальній сфері, будьте ласкаві використовувати державну мову.